Banii reprezintă un subiect important al vieții noastre cotidiene. Planificarea propriilor venituri poate fi făcută eficient, iar o gestionare corectă a banilor ne poate fi de folos în îmbunătățirea situației financiare.
Mai mult de jumătate dintre respondenții care au participat la sondaj evaluează situația lor financiară ca fiind proastă sau foarte proastă (51,7%), în timp ce 38,7% se declară satisfăcuți. Doar 9,5% dintre ei consideră că au o situație financiară bună și foarte bună.
Comportamentul privind economisirea și investirea banilor reprezintă, cel mai probabil, un factor determinant important al situației financiare dificilă cu care se confruntă unii dintre respondenți.
O treime dintre respondenți (32,7%) susțin că obișnuiesc să țină evidența tuturor veniturilor și cheltuielilor, iar 29,5% țin doar evidența veniturilor și cheltuielilor mai importante. 37,8% nu obișnuiesc să țină evidența veniturilor și cheltuielilor, din care 34,2% pot aprecia în mare câți bani primesc și câți cheltuiesc într-o lună, iar 3,6% nu pot nici măcar să facă o estimare.
Pentru cea mai mare parte a respondenților (60,7%), nivelul veniturilor lunare nu le permite să rămână cu bani necheltuiți până la momentul venirii următoarelor venituri. Doar 13,6% dintre respondenți rămân des și foarte des cu bani necheltuiți din veniturile lunii precedente.
Studiul ne arată, de asemenea, că în cazul în care respondenții ar rămâne fără bani până la venirea următoarelor venituri, strategia la care ar apela cei mai mulți ar fi să reducă cheltuielile și să economisească (33,2%). O altă parte dintre respondenți ar împrumuta bani de la rude, prieteni sau cunoștințe (21,7%), în timp ce 11,9% ar apela la propriile economii, iar 11,4% susțin că ar fi nevoiți să întârzie cu plata datoriilor sau facturilor.
Acest sondaj a fost realizat la solicitare Burcash – primul program independent de educaţie financiară din România, lansat în 2010 în Cluj-Napoca de Eusebiu Burcaș și o echipă de parteneri.