Anul acesta marchează aniversarea a 100 de ani de sărbătorire a Zilei Internaționale a Femeilor. Prima dată această zi a fost comemorată în data de 19 Martie 1911 în Austria, Danemarca, Germania și Elveția.
Anul acesta sunt organizate în toate țările lumii manifestații de amploare: La Londra, Annie Lennox va conduce un marș caritabil. La Sydney, în Australia, va avea loc o mare conferință dedicată femeilor de afaceri. În Washington D.C., peste o mie de oameni vor lua parte la un marș pentru a cere o lume mai bună pentru milioanele de femei și fete marginalizate din întreaga lume. Mai mult decât atât, în Statele Unite, Președintele Barack Obama a declarat, în data de 28 februarie 2011, ca luna Martie să devină o lună a Istoriei Femeilor.
Cu toate că această sărbătoare s-a născut din dorința de a face ca femeia să-i devină egală bărbatului, persoanele de sex feminin înca nu sunt plătite la fel ca bărbații, nu sunt prezente în același număr ca bărbații în afaceri și politică, iar violențele comise împotriva acestora sunt mult mai grave decât cele suferite de bărbați.
Lipsa recunoașterii muncii femeilor duce la lipsa de investiții publice în domeniile în care sunt reprezentate majoritar femeile precum sectorul informal, producția rurală de subzistență și îngrijirea domestică. Acest scenariu necesită revizuire, modificarea şi adoptarea legilor şi politicilor care asigură femeilor şi bărbaţilor acces egal la ocuparea forţei de muncă şi recunoaştere muncii neplătite a femeilor.
UNESCO propune o abordare sensibilă de gen și lucrează împreună cu Statele Membre și multipli parteneri pentru a crește numărul femeilor alfabetizate, dezvoltarea curriculelor care pun sub semnul întrebării stereotipurile de gen și dezvolatrea politicilor care promovează accesul la educația secundară tehnică și vocațională.
În România, conform The World’s Women and Girls 2011 Data Sheet sunt aproximativ 10.9 milioane de femei, dintre care 14% au sub 15 ani, 49% între 15 și 49 de ani și 37% peste 49 de ani.
În proiectul ”Combaterea discriminării și creșterea potențialului de angajare a femeilor din mediul rural” se arată că deși s-au înregistrat progrese în atitudinea comunităților rurale vis-a-vis de participarea femeilor pe piața muncii, o serie de stereotipuri privind inferioritatea femeilor continuă să se perpetueze, fapt care produce o fractură vizibilă între viața de familie și dezvoltarea profesională a acestora. În cadrul Sondajului “Perceptii si atitudini ale populatiei Romaniei fata de fenomenul de discriminare”, realizat in iulie 2008 la solicitarea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), doar 15% dintre respondenți și-au exprimat dezacordul cu privire la faptul că este mai mult datoria bărbatului de a aduce bani în casa, și mai mult datoria femeii de a se ocupa de treburile casei și de familie.