Studiul “Activism civic şi atitudini faţă de protest în rândul tinerilor din România“, realizat de IMAS pentru Miliţia Spirituală arată rezultate surprinzătoare.
Tinerii cuprinşi în cercetare au declarat că îşi caută modelele de viaţă în generaţiile mai vârstnice, în propria familie, sau în persoanele publice. Printre personalităţile publice indicate ca fiind modele de urmat s-au numărat actori şi cântăreţi (Bruce Lee şi Tudor Gheorghe), vedete TV sau jurnalişti (Andi Moisescu, Mircea Badea, Cristian Tudor Popescu), dar şi oameni de afaceri (Ion Ţiriac), oameni politici şi personalităţi cu expunere politică (Mugur Isărescu, Madelaine Albright) sau savanţi şi oameni de cultură (George Vâlsan, Titu Maiorescu).
Persoanele care indică personalităţi din spaţiul public sunt cele care care studiază discipline umaniste, iar modele de viaţă din propria familie au tinerii din aria disciplinelor tehnice şi economice. Există şi studenţi care îşi desemnează drept modele de viaţă profesorii, atât din liceu cât şi din facultate.
Se pare că oamenii politici sunt apreciaţi mai ales pentru modul în care îşi continuă activitatea după terminarea unui mandat oficial de reprezentare publică, iar savanţii pentru efortul lor de fondare a unor instituţii care au importanţă la nivel naţional. Principalele calităţi pentru care sunt admiraţi jurnaliştii sunt curajul şi moralitatea.
Studiul face parte din cadrul proiectului “The Geography of Youth Activism” care își propune să identifice modul în care tinerii percep activismul și implicarea civică. În ceea ce privește crearea unei culturi politice participative în rândul tinerilor, cercetarea demonstrează că există două puncte de sprijin: încrederea în organizații non-guvernamentale și socializarea pe Internet.
Studiul a fost realizat în perioada octombrie – decembrie 2011, pe un eșantion de 800 de persoane.